Een vriendelijke, gemakkelijk te trainen en sociale hond. De labrador is één van de meest populaire hondenrassen in Nederland en een favoriete gezinshond.

 

Dit hondenras behoort tot de een van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Labradors zijn middelgrote honden met een dikke staart die geleidelijk dunner wordt naar de punt van de staart toe. Hun lichaam heeft een sterke, stevige bouw, waardoor de Labrador urenlang met je kan spelen. Deze vriendelijke honden hebben niet alleen een mooie zwarte vacht, maar kunnen ook een blonde of bruine vacht hebben.

Saint John’s Dog

De oorsprong van de Labrador ligt in Newfoundland. Op dit eiland voor de oostkust van Canada werden, volgens de aantekeningen van ontdekkingsreiziger John Cabot, in 1732 voor het eerst deze honden gesignaleerd. Waar deze dieren vandaan kwamen is niet bekend. Misschien zijn ze er aan land gebracht door Zuid-Europese kolonisten, maar het kunnen ook Amerikaanse inheemse honden zijn geweest. In grote lijnen konden de honden van Newfoundland worden verdeeld in twee typen: grote, harige honden, de voorlopers van de Newfoundlander en de Landseer, en een kleiner en leniger slag met een kortere, zwarte vacht. Deze honden werden Lesser Newfoundlander of Saint John’s Dog genoemd, naar een havenstadje in de omgeving.

De populariteit van deze hond is niet alleen te danken aan zijn knappe uiterlijk, maar ook aan zijn erg aanhankelijke en het speelse gedrag van de Labrador. De Labrador heeft veel energie en is het gelukkigst als hij dagelijks voldoende beweging krijgt, wat belangrijk is voor zijn algehele gezondheid. Wanneer jouw Labrador zich begint te vervelen, zal hij ongewenst gedrag gaan vertonen. Jouw hond zal dan steeds lichtjes in iets gaan bijten. Om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je genoeg speelgoed in huis hebt liggen, zodat jouw Labrador zichzelf kan vermaken wanneer dat nodig is.

Op het eiland, waar men voornamelijk afhankelijk was van de jacht en visserij, waren deze honden vrijwel onmisbaar. Ze apporteerden het wild en hielpen mee de netten aan land te halen. Toen tegen het einde van de achttiende eeuw de behoefte aan werkende honden afnam, bleef men op Newfoundland met een overschot aan honden zitten. Om de aantallen te verminderen vaardigde de gouverneur in 1780 een wet uit die bepaalde dat ieder gezin nog maar één hond mocht houden en dat bovendien alle honden gemuilkorfd dienden te worden. Er vond een ware uittocht van honden richting Engeland plaats.

 

Sociale en alerte hond

Over het algemeen is de labrador goedaardig tegenover alles en iedereen. Thuis kan hij ook erg alert zijn. Het hondenras heeft een uitstekende neus en houdt van water.

Mentale- en lichamelijke uitdaging

Een labrador moet deel uitmaken van het gezin. Hij moet mentaal uitgedaagd worden en genoeg lichaamsbeweging krijgen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Ze zijn gefokt om te dragen, dus een labrador houdt ervan om dingen te dragen. Daarom is een labrador gelukkig wanneer hij iets in zijn mond heeft. 

Activiteit: actieve hond

Dit ras houdt ervan om actief bezig te zijn. De labrador heeft dagelijks lichamelijke en mentale oefeningen nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Denk aan joggen, zwemmen, wandelen of hardlopen naast uw fiets. U kunt uw labrador ook trainen door hem trucjes of klusjes te laten doen.

Overgewicht voorkomen

Omdat dit hondenras van eten houdt, heeft hij ook de neiging om te zwaar te zijn. Daarom is het extra belangrijk om dagelijks oefeningen te doen.

Vachtverzorging: borstelen

De vacht van een labrador is kort en dicht. Ze hebben geen golven of krullen in de vacht. De vacht voelt hard en ruw aan. De vacht van een labrador kan goed tegen weer, wind en water. Het beschermt en isoleert in bijna alle weersomstandigheden. U verzorgt de vacht door uw labrador regelmatig te borstelen. Zo houdt u de vacht ook schoon.

Trainen labrador

De labrador kunt u goed trainen.

Belonen

De labrador werkt graag met zijn baasje en werkt hard voor een beloning. Omdat het ras is gefokt om te helpen, betekent dit ook dat ze graag dingen dragen en oppakken. Daarom wordt hij ook graag beloond met speelgoed tijdens de training. 

Het hondenras leert het best als hij vriendelijk wordt aangesproken en beloningen krijgt. Let wel op dat labradors erg van eten houden. Leer uw jonge labrador bijvoorbeeld niet om aan tafel te eten. Zo voorkomt u dat uw hond gaat bedelen. 

Samenwerking

Veel labradors worden gebruikt bij het jagen. Labradors jagen niet als ze alleen zijn, ze blijven vaak bij het baasje en houden altijd het contact.

Grootte en gewicht

Mannetjes worden gemiddeld tussen de 56 en 57 cm en teven worden gemiddeld tussen de 54 en 55 cm. Het gewicht ligt tussen de 25 en 34 kg.

Kleur

Labradors zijn effen zwart, bruin of geel. Labradors kunnen ook een donkergele, goudachtige kleur hebben, dit wordt vaak "Vos rood" genoemd.

Speciaal voor het ras

Net als elk ander hondenras heeft de labrador een aantal speciale kenmerken. Zo zijn er verschillende lijnen en is hij dol op water. 

Werk- en showlijn

Labrador retrievers worden op twee manieren gefokt:

  • werklijn: om te werken en jagen
  • showlijn: meer voor het uiterlijk dan om te werken

Daarnaast is er een lijn die de twee combineert, genaamd "dual purpose". Welk type geschikt voor u is, hangt helemaal af van het leven dat u een labrador biedt.

Waterliefhebber

Een labrador houdt van water - het hele jaar door. Dit betekent ook dat u alert moet zijn op hotspots en cold water tail. U kunt hotspots en cold water tail voorkomen door de hond grondig af te drogen nadat hij in het water heeft gelegen. Hiervoor kunt u ook een droog kussen gebruiken dat vocht opzuigt.

Populariteit

De Labrador voert al jarenlang de lijst van meest populaire rassen in ons land aan. Misschien wel een verdiende eerste plaats, want een goede Labrador heeft heel wat kwaliteiten die hem tot een zeer geschikte huis- en gezinshond maken. Toch zal de echte ras lief hebber er niet onverdeeld blij mee zijn. Zodra een hond tot modegril wordt gebombardeerd, blijkt dat heel wat mensen honden toch als big business zien. Om aan de vraag naar Labradors tegemoet te komen zijn er tegenwoordig heel wat zichzelf ‘fokker’ noemende vermeerderaars en handelaren die het met het karakter en de gezondheid van hun handelswaar niet zo nauw nemen.

Zo ontstonden er zowel lichamelijke als gedragsproblemen, die variëren van enorme overbeten, kreupelheden en iele langpotige exemplaren tot honden die zo druk zijn dat je er al moe van wordt als je er tien minuten naar moet kijken, moeilijk een binding met hun eigenaar aangaan en een plaat beton van een halve meter dik voor hun kop hebben. En dat is toch écht niet zoals een goede Labrador hoort te zijn. Misschien nog wel meer dan bij andere rassen is het dus verschrikkelijk belangrijk om op zoek te gaan naar een Labrador uit een goed nest. Neem contact op met de rasvereniging en laat goedkope ‘aanbiedingen’ links liggen. Goedkoop zou wel eens heel goed duurkoop kunnen blijken te zijn.

Erfelijke ziekten labrador Retriever

De labrador is een gezond ras dat over het algemeen geen grote gezondheidsuitdagingen heeft. Er zijn enkele erfelijke ziekten in het ras. Als u een labrador retriever met stamboom koopt, kunt u meestal in de stamboom zien waar de honden in de lijnen op worden getest en wat het resultaat is.

De typische erfelijke ziekten van labrador retrievers zijn:

  • heupdysplasie
  • elleboogdysplasie
  • osteochondrose (OCD)
  • oogproblemen zoals staar en progressieve retinale atrofie (PRA).

Controleer op de stamboom of deze erfelijke ziekten in de familie van de pup zitten voordat u de pup koopt.

Voeding: voorkom overgewicht

In het eerste jaar heeft de pup goede voeding nodig omdat dit kan helpen zijn gewrichten sterk te maken. Houd rekening bij het kiezen van voeding dat voldoet aan de behoeften van uw hond. Kies het voer dat past bij de grootte en het activiteitenniveau van de hond. 

Overgewicht

Een labrador kan snel overgewicht krijgen. Zorg ervoor dat uw hond niet te dik wordt. Overgewicht kan gewrichtsproblemen, suikerziekte en hartaandoeningen veroorzaken. Twijfelt u over welke voeding en hoeveelheid uw hond nodig heeft? Neem contact met een Dierenkliniek bij u in de buurt. 

Type

Sportieve honden

 

Labrador Retriever in het kort

 

Land van herkomst Groot-Brittannië

Vroegere taak jachthond, vissershulp

FCI-rasgroep groep 8 (Retrievers, Spaniels en Waterhonden)

Gemiddelde leeftijd10-12 jaar

Schofthoogtereuen 56-57 centimeter, teven 54-56 centimeter

Voorkomende ziekten heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED) en PRA en cataract (oogziektes)

Gebruiksmogelijkhedenjacht, gedrag & gehoorzaamheid, speuren, behendigheid,

fly ball, fietsen, lange wandelingen, canicross, apporteersport, houd van zwemmen

Voorkomende gedragsproblemen overactiviteit, poep eten

Waaks niet erg

Omgang kinderengoed

Omgang honden goed

Vachtverzorging weinig

Bewegingsbehoefte gemiddeld tot veel

 

 

honden benodigdheden